Skip to content

Konflikter i studenthemmet

2015/10/06

Något väldigt intressant hände igår. Vi blev kallade till våningsmöte, och det visade sig att handla om någraa tjejer som hade druckit trots att de var för unga. Det är förbjudet att dricka här på studenthemmet annat än i ditt rum. I Japan får man inte dricka förrän man är 20 år, så de flesta som bor här får inte dricka. Men precis som på andra ställen i världen bryr sig folk inte alltid om vad man får och inte får göra, och i juni hade ett annat studenthem på campus en fest (de har tydligen de bästa festerna på campus) och några av tjejerna hade druckit. Om jag förstod det rätt hade en av tjejerna druckit så mycket att hon var tvungen att åka ambulans till sjukhuset, och detta ledde till att universtetsledningen och ”housing” hade fått reda på det. Vilket i sin tur ledde till att kommande fester hos de olika studenthemmen ställdes in på obestämd tid.

Igår på mötet så pratade alla igenom det, och de ”ansvariga” uppmanades att be om ursäkt till oss som bara var där ett år, till de som var nya, eftersom vi inte skulle ”få uppleva en studenthemsfest” innan vi åkte tillbaka igen. Och ett straff utdelades också. De tjejerna som hade druckit ska sköta ”duty”, en lista med några saker som måste göras varje kväll, ända fram till höstlovet.

Jag funderar lite på hur en liknande situation skulle ha behandlats i Sverige. Skulle tjejerna fått stanna kvar på studenthemmet? Skulle de ha fått ett liknande straff eller skulle man helt enkelt låtsas om att det inte hänt?

På lektionerna i kursen Introduction to Japanese Society, har vi pratat mycket om grupper i Japan, och då framförallt hur i skolan en lärare kan låta barn lösa konflikterna i en grupp själva, utan att ”lägga sig i”. Och detta känns som ett exempel på hur universitetet låter ”oss” lösa våra egna besvär och ge ut straff när det behövs.

De ansvariga tjejerna bad om ursäkt, och accepterade sitt ”straff”. Och jag tänker att i Sverige hade tjejerna bett oss andra att dra åt skogen istället och ”ta det lugnt”.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: