Skip to content

Varför japanska ser ut att vara svårt

2014/05/08

Som de flesta känner till vid det här laget har japanska tre olika skriftsystem (fyra om man räknar med de västerländska bokstäverna) och det låter ju ganska förvirrande. Men det reder man snabbt ut.

  • hiragana används framförallt för grammatikdelarna あいうえお
  • katakana används för låneord アイウエオ
  • kanji är kinesiska tecken 漢字、本、箸. Detta innebär att en japan och en kines kan förstå varandra till en viss del i skrift, men inte i tal.

En exempelmening:

私はラジオを聞いています。 Jag lyssnar på radio.

私 (watashi) jag は (wa) är subject marker ラジオ (rajio) radio, ett låneord och skrivs därför med katakana を (o) object marker  聞いています。 (kiite imasu) lyssnar

I den sista delen finns verbet kiite imasu. Grundverbet av detta är 聞く (kiku), och ändras i det här fallet till 聞いて います (kiite imasu) för att visa på pågående form (jämför med engelskans ”ing-form”: I am listening.) Här används alltså kanji (聞) för verbstammen och hiragana för verbändelserna.

Det är alltså inte så komplicerat som det ser ut, men ibland kan kanji ställa till det när det kommer till att förstå vad folk säger. I svenska har vi ofta två ord som sitter ihop och därmed förklaras det vad man talar om, med andra ord: flyga, flygplan. I japanska däremot är det ofta kanji som avslöjar meningen. Att flyga – 飛ぶ (tobu), flygplan – 飛行機 (hikouki). Det gemensamma kanjit är 飛 som då betyder att flyga, men läses både som to och hi beroende på vilket ord det handlar om. Därför kan det ibland vara svårt att förstå när någon annan talar, eftersom uttalet av ett kanji kan variera beroende på var någonstans i ordet det står, och så finns det såklart undantag för uttalet. Men man lär sig snabbare än vad man tror.

Sedan finns det ju givetvis ord som har samma kanji och uttalas likadant: att äta – べる (taberu), mat – べ物 (tabemono). Men detta kanji kan även läsas som måltid – shokuji.

Som sagt, det ser komplicerat ut, men när man väl börjat är det lätt som en plätt!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: